Jak fungují skryté šroubové spoje

Předvrtávání skrytých šroubových spojů je jednoduché a rychlé díky přípravkům Kreg. Jak s oblibou říkáme, s přípravky Kreg to jde snadně jako jízda na kole!

V tomto poučném článku se podíváme, jak skryté šroubové spoje fungují. 

Vrták nachystá správou kapsu 

Při vrtání, stupňovitý vrták připraví oválnou kapsu do dřeva pod úhlem 15°. Soupravy na skryté šroubové spoje zajistí, že tento úhel je konzistentní a že vrták drží stabilně při vrtání  – díky tomu je vrtání, jinak obtížného otvoru, zcela bezpečné.

Článek - jak fungují skryté šroubové spoje 1

Vrták má dvě funkce

Podívejte se na obrázek níže, kde je názorně ukázáno, jakou díru vrták připraví. Speciální stupňovitý vrták má dvě funkce: menší hrot vyvrtá vodicí otvor pro vrut, zatímco hlavní část vrtáku vytvoří kapsu, do které vrut schováte.

Článek - jak fungují skryté šroubové spoje 2

Anatomie kapsy 

Pohled uvnitř kapsy. Na spodku kapsy je vodící otvor, který je určen pro vrut. Tato díra končí těsně před stěnou materiálu - je to z toho důvodu, aby vnější část materiálu zůstala neporušená a těsně přiléhal k protikusu.

Dále pak vede větší otvor pro uschování vrutu.

Článek - jak fungují skryté šroubové spoje 3

Samořezné vruty

Svrtávání speciálními vruty Kreg, kapsa a vodící otvor vedou vrut přesně do středu materiálu, zatímco samořezná špička vrutu vyvrtává svůj vlastní otvor do protikusu. To znamená, že nemusíte vrtat do obou kusů a tím zaručíte skvělou přídržnou sílu bez nepříjemného rozštípnutí dřeva.

Článek - jak fungují skryté šroubové spoje 4

Vruty Kreg vše spojí pevně 

První je vrut Kreg. Horní část vrutu nemá závity a to umožňuje, aby se snadno otáčel uvnitř kapsy. Kdybyste použili vrtu, který má závit po celé délce, tak by se materiál oddaloval od sebe.

Druhá důležitá část vrutu je plochá hlavička, která dokonale lícuje s předvrtanou kapsou. Tímto způsobem hlava stáhne spoj těsně k sobě a tím je spoj silný a trvanlivý.

Protější kus materiálu už se nemusí předvrtávat, protože se využívá samořezných vrutů.

Tento typ spojování materiálu není vhodný pro každou situaci, ale své místo také má. Samozřejmě každý si sám může zvolit, kdy takový typ spoje použije.

Výhody skrytých šroubových spojů

  • Rychlé spojení materiálu
  • Pevnost spoje 
  • Jednoduché, i pro začátečníky
  • Možnost kdykoliv zase rozmontovat 

Nevýhody skrytých šroubových spojů

  • Zanechává kapsu, která se ale může zacpat
  • Přidáváte kovový předmět do dřevěné konstrukce

 

Autor článku: Tomáš Urbanec jr. 

zebriky-tmt%20logo%20stavur