Jaký je rozdíl mezi profi a hobby žebříkem

Mezi profi a hobby žebříkem je rozdíl a není to jenom cena. Nejste si jistí jaký žebřík je ten pravý pro vás ? Rádi vám vysvětlíme jaký je rozdíl a který žebřík je ten vhodný pro vaši práci.

Materiál 

V dnešním moderním světě existují 3 hlavní materiály které se využívají pro výrobu žebříků. Klasický dřevěný žebřík nesmí chybět na každé chalupě. A proč by taky neměl, je to stará klasika. Další a to nejvíce známy materiál je hliník, který nahradil dřevěné žebříky. A proč by taky ne ? Hliník je lehký a také odolný, prostě skvělá volba. Nyní, ale také dobývá český trh nový materiál, sklolaminát. Sklolaminát je pevný, odolný a hlavně nevodivý vůči elektřině, také skvělá volba.  

Tak teda který ? Hobby nebo profi ?

Tato volba může být někdy těžká a také trochu matoucí. Tak si teda vysvětleme ty rozdíly. Napřed se podíváme na žebříky hobby.

Žebříky hobby jsou vyrobeny za pomocí dřeva nebo hliníku. Na první dotek i pohled tyto žebříky vypadají lehce a obyčejně. Je to z toho důvodu, že hliníkové žebříky jsou vyrobeny z tenčích svařovaných profilů a menších nášlapů či příček. Tyto profily se vyrábí z válcovaného plechu, který je slabší a tedy levnější, což je ideální vlastnost pro akční levný žebřík. Svár profilu je vidět pouze při pohledu zevnitř, protože profil je zvenku přeleštěný, aby svár nebyl poznat. Tím, že je profil tenčí a svarem i slabší, tak tyto žebříky jsou správně určeny pro hobby použití.

Žebříky profi jsou vyrobeny za pomocí klasického hliníku, kde se používá jiná technologie pro výrobu profilů, ale vyrábějí se také ze sklolaminátu. Prvně si společně řekneme něco o hliníkových profesionálních žebřících a potom se vrhneme na sklolaminát.

Profily profesionálních hliníkových žebříků jsou vyrobeny z jednoho kusu, bez sváru. Tento hliník má trochu jiné vlastnosti a je také silnější než ten, který je používán pro výrobu hobby žebříků. Asi si říkáte, jak teda poznat profi žebřík od hobby když se nemohu podívat zevnitř profilů ? Toto je celkem jednoduché. První je to, že na první pohled je žebřík mohutnější a těžší. Profi žebříky mají zašedlejší barvu hliníku a více matriálu. Když je váš žebřík lesklý tak je dost velká pravděpodobnost, že je vyroben za pomocí svařovaných profilů, protože po svařování byl profil rozleštěn a tím pádem je určen pro hobby použití. Dalo by se říci, že když se žebřík leskne, není až tak kvalitní, ale neberme toto pravidlo do úplných extrémů.

Sklolaminátové žebříky jsou vyrobeny ze sklolaminátových bočnic a na jich jsou upevněny hliníkové nášlapy/příčky. Sklolaminátové bočnice se vyrábějí natíráním nebo stříkáním pryskyřice do formy (případně na kopyto). Skelná vlákna se mohou na vrstvu pryskyřice přikládat ručně, obvykle jako tkanina nebo mohou být krátká vlákna přimíšena přímo do pryskyřice. Výrobce Werner toto bere ještě o krok dále a používá výrobní proces, kde využívá 7 vrstvého procesu pro maximální zpevnění jejich žebříků. Sklolaminát je pevný, odolný vůči povětrnostním vlivům a je nevodivý vůči elektřině. Tím je vhodný pro profesionální použití. 

Bezpečnost je vždy první 

Vždy je důležité dbát na bezpečí při práci ve výškách. Výběr správného typu žebříku je základ. Evropská norma EN131 certifikuje všechny profi i hobby žebříky na nosnost do 150kg to neznamená, že žebřík má napsané ,,profesionální“ tak bychom ho měli hned řadit do profesionální kategorie. Berte na potaz vše, co jsme si v dnešním díle řekli. Pokud chcete žebřík, se kterým doma pověsíte záclony, tak hobby je dobrá volba. Pokud ale chcete dělat náročnější práce a to hlavně ve větších výškách, tak rozhodně zvolte profesionální žebřík ať je sklolaminátový nebo hliníkový.

Žebřík si kupujeme s tím, že nám vydrží mnoho let. Opravdu si promyslete na co všechno budete žebřík používat, aby vás maximálně uspokojil a hlavně udržel v bezpečí.

Pokud si nejste dále jistí, který žebřík je pro vás vhodný tak nás neváhejte kontaktovat, vždy vám rádi poradíme s výběrem.