Jak správně upevnit žebřík ke střešnímu nosiči

Upevnění žebříku na střechu auta je jedna z věcí, kterou často bereme na lehkou váhu. V tomto díle našeho seriálu si řekneme, jak správně upevnit váš žebřík ke střešnímu nosiči auta.

Čím vlastně žebřík upevnit

Jednou z chyb, kterých bychom se měli snažit vyvarovat, je používání popruhů z ráčnou k upevnění žebříku. Možná si říkáte proč a nebo třeba „jak jinak mám tedy upevnit můj žebřík“? My osobně doporučujeme použít držák žebříku na auto. Na trhu najdete více druhů těchto držáků, ale všechny fungují na stejném principu. Jednoduše zaháknete držák za váš střešní nosič skrz žebřík a pak přiměřenou silou dotáhnete.

Rozhodně nedoporučujeme používat popruhy z ráčnou a je to z toho důvodu, že ráčna se dá jednoduše přetáhnout aniž bychom si to uvědomili a pak může dojít k poškození žebříku. Pokud ale dále volíte tuto variantu, tak bychom vám rádi zdůraznili - přitahujte žebřík  jak se říká „přiměřeně vyvalené oči“.

Jak upevnit výsuvný žebřík

Metoda 1 - Držák žebříku provlečeme skrz žebřík a přiměřeně přitáhneme. Vždy se snažíme dát žebřík na střechu tak, že nikdy bod přitahování nebude u kraje žebříku. Optimální pozice je u 2 příčky z každé strany. Víme, že žebříky jsou jinak velké, takže pokud to jinak nepůjde, doporučujeme radši využít druhou metodu níže.

Metoda 2 - Pokud je váš žebřík moc široký na to, abyste mohli držák upevnit klasicky, tak žebřík přitáhněte k nosiči přes příčky - viz foto. Vždy se ujistěte, že žebřík sedí pevně na střešním nosiči a není pod ním lano, které se použít pro vysouvání žebříku (pokud je váš žebřík tímto lanem vybaven). Přiměřeně přitáhneme a je to.

Jak upevnit žebřík ke střešnímu nosičiUpínaci systém na žebříky_1

Jak upevnit štafle nebo schůdky

U každých štaflí a schůdků to může být trochu jinak. Záleží na počtu nášlapů nebo na celkové velikosti žebříku. Štafle a schůdky zajistíte kombinací dvou metod.

Metoda 1 - U vrchní části žebříků, tedy ta užší, využijeme klasický způsob připevnění. Držák protáhneme a přiměřeně utáhneme - viz foto 1.

Metoda 2 - U druhé strany žebříku, tedy širší, kde je hák moc krátký na to aby se zachytili bočnice žebříku, použijeme druhou metodu. Držák protáhneme a ke střešnímu nosiči jej přiměřeně přitáhneme přes nášlapy - viz foto 2

Držák na střechu - štafleDržák na střechu - štafle 2

 Toto jsou naše rady a zkušenosti v přepravování žebříků. Přejeme Vám hodně bezpečně ujetých kilometrů.