Co je certifikát EN131 ?

EN131 je evropská komise pro normalizaci (CEN) harmonizovaná norma pro přenosné schody a žebříky, vyrobená z kovu a některých dalších materiálů, jako je sklolaminát. Pokrývá minimální bezpečnostní požadavky. Existuje jeden standard se dvěma klasifikacemi: EN131 Professional a EN131 Non-Professional. Existují samostatné požadavky na schůdky (EN14183), půdní žebříky (EN14975), teleskopické žebříky (EN131-6), mobilní žebříky s plošinou (EN131-7) a jednoduché nebo vícestupňové žebříky (EN131-4).

Proč se změnily žebříkové standardy?                                                                                    

Evropská komise byla nespokojena s prvky předchozí normy a vydala mandát ES pro tuto normu, který zahrnoval další požadavky na stabilitu, skluz, trvanlivost a sílu v poloze používání, což pomůže předcházet hlavním příčinám úrazů souvisejících s žebříkem.

Jsme vždy o krok v před

Jaké jsou hlavní rozdíly?

Mnoho charakteristik norem je podobných, ale nová EN131 zavedla stabilizátory na žebřících nad 3 m, nové zkoušky prokluzu, nové zkoušky trvanlivosti cyklu, jakož i nové zkoušky žebříků v poloze použití. Maximální zatížení bylo standardizováno při zatížení 150 kg.

Jak zjistím, zda produkt vyhovuje normě EN131?

Výrobky budou muset být nezávisle testovány a certifikovány z hlediska shody a označeny novou normou EN131, která uvádí, je-li to vhodné pro profesionální nebo neprofesionální použití, podle ikony.

Jak se změnil EN131?

Podle EN131 jsou pro žebříky dvě nové kategorie; jeden pro profesionální uživatele a jeden pro neprofesionální uživatele, což odráží rozdíly v požadavcích na výkonnost žebříku. Začátkem roku 2019 byl zaveden také teleskopický žebřík EN131-6: 2019 a také byl stažen EN131-6: 2015.

Existují ještě nějaké další změny?

Víceúčelové sklopné žebříky – Současná použitelná norma je EN131 část 4 (2007),která chce opět uvést normu do souladu s požadavky na zkoušení podle EN131 část 2. Kromě toho roste tlak na to, aby byla EN131 část 1 změněna tak, aby byla flexibilnější na šířce základny pro typ žebříku MT umožňující roztažení základny, která má být zachována

Co se stane s produkty, které nesplňují požadavky normy EN131?                                                    

Ve Velké Británii neexistují žádné zákonné požadavky na dodržování norem, ale bezpečnostní orgány, jako jsou obchodní standardy a HSE a ty budou očekávat, že je výrobci budou dodržovat. Nebudou očekávat, že uživatelé, jako jsou například společnosti poskytující veřejné služby, přestanou používat své stávající produkty, ale protože nahrazují své žebříky, měli by splňovat nové normy. Dodavatelé a maloobchodníci mají období odkladu na výrobu a prodej produktů, které jsou v souladu s předchozími standardy, prostřednictvím zásob – tyto produkty se mohou bezpečně používat a z těchto důvodů není třeba žádný produkt z prodeje odebírat.

Jak se testují štafle 

Test trvanlivosti

Zde se řeší trvanlivost žebříků. Štaflí a schůdků.

Hliníkové štafle Werner en131 test 

Průběh testu​

  • Každá noha žebříku je umístěna na plošině vybavené kolečky.

  • Zkušební zatížení 265 kg je rozděleno na 2 dávky po 132,5 kg a rozloženo a aplikováno na horní nášlap / plošinu štaflí, co nejblíže k vzestupné části žebříků. Tento test se provádí po dobu 60 sekund

Požadavek

  • Žebřík nesmí vykazovat žádné deformace kloubových spojů nebo zádržných zařízení. Nesmí dojít k prasklinám, prohloubením nebo jiným viditelným poškozením a žebřík musí zůstat v plném funkčním stavu.

 

Torsion Test

Otočný pohyb, v otevřené poloze žebříku.

Sklolaminátové štafle Werner en131 test

Průběh testu

  • Na žebřík se aplikuje zatížení 150 kg střídavě mezi horním běhounem / příčkou a středním běhounem / příčky žebříku.

Zkušební cyklus se opakuje:

  • Produkty neprofesionální třídy: 10 000 cyklů

  • Produkty Profesionální třídy: 50 000 cyklů

Požadavek

  • Žebřík musí být schopen podepřít náklad, aniž by vykazoval známky prasknutí.

 

Otevření omezovacích a závěsových testů

Trvanlivost otevíratelných zádržných systémů a závěsů štaflí.

Sklolaminátové štafle werner en131 test

Průběh testu

  • Jedna noha stoupající strany žebříku je sevřena tak, aby udržovala svou polohu.

  • Na horní část žebříku je připevněno statické svislé zatížení 75 kg.

  • Na horní část žebříku se vodorovně zavěsí zkušebním zatížení 14 kg, aby se změřil jakýkoli pohyb na stoupající nohu žebříku, který není upevněná.

Požadavek

  • Při použití zkušebního zatížení se žebřík nesmí pohnout o více než 25 mm ze své původní polohy.