Sklolaminátové žebříky vs Hliníkové žebříky

V čem se sklolaminát liší od hliníku, jaké jsou plusy a mínusy každého materiálu a který materiál je správná volba pro vaše použití ? To vše se dozvíte v prvním díle našeho seriálu - Sklolaminátové žebříky vs hliníkové žebříky.

To co už asi znáte 

Štafle, schůdky a žebříky vyrobeny z hliníku zná asi každý. Všichni máme doma alespoň jeden s těchto typu žebříku, jednoduše řečeno potřebuje ho každý. Z velké pravděpodobnosti máte doma hliníkové žebříky a nebo někteří ještě dřevěné. U nás doma se taky nějaký starší dřevěný žebřík po mém dědovy najde. Můžeme se ale shodnout, že hliníkové žebříky jsou kvalitnější a vydrží déle než ty ze dřeva. Co kdybych vám ale řekl, že existuje ještě další varianta materiálu, možná ještě lepší než hliník ? 

Bezpečnost na prvním místě 

Když provádíte jakoukoliv práci ve výškách, tak byste vždycky měli dbát na vaši bezpečnost. Hliníkové pracovní pomůcky, tedy žebříky, jsou ověřenou klasikou na českém trhu a má to hned několik důvodů - lehká manipulace či v některých případech příjemná cena, ale tímto se vrátíme hned k první větě a to, že vám v některých případech, při nejmenším ,hrozí zlomenina končetiny a v tom nejhorším i ztráta života, když si pořídíte špatný ,,levný“ žebřík. V české republice je hned několik případů kdy došlo k úmrtí řemeslníka jenom k vůli tomu, že neměli pořádné vybavení. 

Na trhu jsou i jiné volby než hliník 

Jak jsme si už řekli, hliníkové žebříky jsou prostě ověřená klasika. Ostatně, kdo si kdy vyzkoušel manipulovat s třímetrovými štaflemi z masivního dřeva a třeba pětimetrovým žebříkem z téhož (dříve nic jiného nebylo), určitě uzná, že právě hliník byl krokem přímo přelomovým. Stačí potěžkat. O bezpečnosti nemluvě. Na evropském trhu ale roste nový kandidát, který hliníku konkuruje. Byť je na první pohled těžší než hliník, a svým jménem odolnost či bezpečnost zrovna neevokuje. Schůdky, štafle a výsuvné žebříky vyrobeny ze sklolaminátu.

Ne každý ví co přesně sklolaminát je a rozhodně by nelezl to výšek po něčem, co má ve jméně „sklo“ nebo „laminát“. My osobně máme tyto žebříky vyzkoušené a jako stavební firma StavUR s.r.o. už jiné žebříky využívat nebudeme a vysvětlíme vám proč, nebojte se.

Sklolaminát

Jedná se o velice odolný materiál a firma WernerCo to bere ještě o stupínek výše. Jejich sklolaminátové žebříky u nás nabízené pod značkou Werner jsou totiž vyrobeny ze 7 vrstev tohoto materiálu. Tento materiál se nepoužívá pouze na žebříky, ale také na věci, které potřebují vydržet mnohem více. Například na výrobu odolných lodí, neprůstřelných panelů ale také na zařízení, které nám pomáhají dobývat vesmír.

Osobně jsme prováděli pár testů. Jeden z nich byla odolnost. Žebříkem jsme praštili o zem a nic. Poté jsme vzali obyčejný hliníkový žebřík a provedly to samé, tomu se to ale už moc nelíbilo. Neříkáme, že na stavbě potřebujete s žebříkem bouchat, ale mělo by Vám to dát představu jak odolný sklolaminát je. Ale to nejsou jediné dobré vlastnosti sklolaminátu. Sklolaminát je odolný vůči povětrnostním vlivům, naše osobní žebříky co používáme jsou celý rok venku. Prší, sněží, mrze a svítí na ně slunce ale ani toto tento materiál neoslabuje.

Nevodivost elektřiny. Ano je to tak, sklolaminát je nevodiví. A tímto je skvělou volbou pro všechny profesionály či kutily, kteří provádění elektrikářské práce. Oproti vodivému hliníku je toto krok v před. Ale vy si asi říkáte ,, dřevo je také nevodivé“ ano je to tak, ale to jenom za předpokladu, že je váš dřevěný žebřík suchý.

Nemůžeme se jenom bavit a pozitivech. Musíme také projít nějaké ty negativa a těch není tolik. Celková hmotnost žebříků, které jsou vyrobeny ze sklolaminátu jsou těžší než ty z hliníku. Jeho o něco vyšší hmotnost oproti stejným výrobkům z hliníku je pak dána větší robustností. Prostě větším množstvím materiálu. Což ostatně oceníme větším pocitem stability a také pohodlnějším stáním.

Hliník 

Protože, každý z nás už ví co hliníkové žebříky jsou, tak není nutné zmiňovat to samé. Hliník je skvělou volbou pro ty, kteří dělají hlavně interiérové úpravy. Jednoduchá manipulace a nízká hmotnost jsou určitě dobré plusy. Na tyto typy práce firma WernerCo pro vás má také řešení. V nabídce u nás najdete pod značkou Werner hliníkové štafle a schůdky. Tyto žebříky jsou oproti těm klasickým hned na první pohled odolnější. Díky použití kvalitního materiálu a většího množství firma WernerCo dosáhla bezpečného a více odolnějšího než jejich konkurence.

Čím se liší žebříky Werner od ostatních  

Je možné, že na trhu jste už viděli buď dražší nebo i levnější sklolaminátové žebříky. Firma WernerCo má pro vás pár překvapujících vlastností, které na jiném žebříku neuvidíte, protože jsou patentovaným designem WernerCo pro výrobky pod značkou Werner. 

Sklolaminátové štafle a schůdky Werner jsou vybaveny systémem EDGE® jedná se o kombinaci lisované výztuhy a podložky, kterou najdete na spodní části žebříků a jde vlastně o nejdůležitější ze systémů. Nohy výrobků jsou jediným kontaktem spojeny s povrchem, čímž je zajištěna maximální bezpečnost při práci. Tyto bytelné, robustní nohy zásadně pomáhají stabilitě. Oproti tomu běžné hliníkové žebříky, schůdky a štafle bez tohoto systému mají nestabilní a velice malý kontakt s povrchem 

Další bezkonkurenční vlastností je pracovní plocha HolsterTop™, která byla promyšlena do posledního detailu. Pracovní plocha je na první pohled bytelnější, prostorově použitelnější a vlastně velmi unikátní. Tyto pracovní plochy mají v sobě zabudovaný systém Lock-in, který umožňuje zvětšit si pracovní prostor a zároveň jej přizpůsobit podle potřeby. Více o doplňcích Lock-in zde.

Certifikace EN131

Všechny žebříky a štafle Werner® jsou přitom certifikovány podle nejpřísnější normy EN131, což je předurčuje pro profesionální pracovní výkony. Ovšem bezpečí a stabilitu zajistí i každému kutilovi, svépomocnému stavebníkovi, ale i zahrádkářům, sadařům apod. 

EN131 je evropskou komisí pro normalizaci (CEN) harmonizovaná norma pro přenosné schody a žebříky, které jsou vyrobené z kovu a některých dalších materiálů (např. sklolaminátu). Tato norma pokrývá minimální bezpečnostní požadavky, přičemž existuje jeden standard se dvěma klasifikacemi: EN131 Professional a EN131 Non-Professional. Vedle toho existují samostatné požadavky na schůdky (EN14183), půdní žebříky (EN14975), teleskopické žebříky (EN131-6), mobilní žebříky s plošinou (EN131-7) a jednoduché nebo vícestupňové žebříky (EN131-4). Každý takto certifikovaný žebřík pak musí být touto normou označen a ta musí uvádět, zda je konkrétní výrobek vhodný pro profesionální nebo neprofesionální použití (opatřeno ikonou).

Plusy sklolaminátu 

Plusy hliníku

  • Odolnost
  • Lehká váha
  • Bezpečnost
  • Jednoduchá manipulace
  • Nevodivost elektřiny
  • Nerezaví
  • Vytrvalost
 
  • Stabilita
 
  • Nerezaví
 

 

Zápory sklolaminátu

Zápory hliníku

  • Je těžší než hliník
  • Vodivost elektřiny
 
  • Není v hodný pro výškově náročné aplikace
 
  • Menší odolnost

 

zebriky-tmt.cz

Naše mise není jenom prodávat žebříky. Naše mise je dostat na český trh kvalitní pracovní pomůcky, které jsou bezpečné a to za příjemné ceny. Každý profesionál si zaslouží kvalitní nářadí a pracovní pomůcky.

Naše produkty nemají název profesionální jenom proto, že je za to chceme považovat nebo protože to říká certifikace EN131, ale z jednoho prostého důvodu. Produkty Werner jsou navrženy profesionály pro profesionály.